Sint-Stefanusklooster wordt modern congrescentrum

November 27, 2015

De Paters Augustijnen blazen de oorspronkelijke functie van hun historisch klooster nieuw leven in: ze bieden een inspirerend en historisch kader voor vorming en congressen in de 21ste eeuw. Met één grote congreszaal, vier seminariezalen, twee kleine vergaderzalen en een professioneel uitgeruste keuken creëren ze een unieke plaats voor ontmoeting en uitwisseling in hartje Gent.

In het centrum van Gent ligt een pareltje van cultureel erfgoed: het Sint-Stefanusklooster van de Paters Augustijnen. Nog steeds wonen er 10 paters die hun prachtige klooster - van oudsher en tot vandaag een opleidingscentrum voor novicen - een vernieuwd elan willen geven. Zij weten immers beter dan wie ook hoe belangrijk het is dat het kerkelijk erfgoed niet onder een laag stof verdwijnt, maar een levend en actief centrum wordt.

Thagaste - Trefpunt Augustijnen is een modern congrescentrum geworden met één grote congreszaal, vier seminariezalen en twee kleine vergaderzalen. Daarnaast beschikt het centrum over prachtige pandgangen en een binnentuin die zich uitstekend lenen tot receptie- en feestruimtes of waar kunstenaars hun werken in een uniek kader kunnen tentoonstellen.

Bovendien biedt het klooster meer dan vergaderruimten. Door zijn vele unieke kunstwerken permanent tentoon te stellen neemt het klooster een tweede belangrijke functie op zich als “Open Monument”. En ook hier sluiten de Paters opnieuw aan bij hun oorspronkelijke opdracht, door bij te dragen tot de historische vorming van hen die het klooster bezoeken. Zij maken dan ook graag tijd en ruimte vrij voor rondleidingen.

Een en ander is tot stand gekomen onder impuls van Provinciaal Overste Pater Paul De wit. Hij en zijn medebroeders kozen ervoor om de oorspronkelijke functie van het klooster weer op te nemen. Hun vormingsopdracht, geïnspireerd op het leven en werk van de H. Augustinus, passen ze aan de noden van de tijd aan.

Dat resulteerde in het nieuwe congrescentrum dat de naam Thagaste - Trefpunt Augustijnen meekreeg. Thagaste staat voor de geboorteplaats van de H. Augustinus waar hij een gemeenschapshuis oprichtte voor ontmoeting en vorming. Trefpunt Augustijnen staat voor de huidige functie die de Paters aan het klooster willen geven: een plaats waar mensen elkaar treffen om ideeën uit te wisselen, elkaar te inspireren, en op een feestelijke manier elkaar te leren kennen. En dit alles in een uniek historisch kader.

Dit unieke event- en congrescentrum kan gereserveerd worden via de website www.thagaste.be. Wie meer informatie wil, kan dit krijgen via het e-mailadres info@thagaste.be.

Terug naar overzichtBack to the overview